Budapest

USA, Németország,  Svédország,  Ausztrália,  Dél- Afrika, Oroszország…

Országok a Nagyvilágból, ahol a Lean Coffee meeting  ismert  és müködik.

Országok, ahol a társadalmi, kultúrális különbségek ellenére az üzleti életben hasonlóak a célok – melyek a versenyképesség, innovatív müködés  fenntartása mentén fogalmazódnak meg.

Országok,  ahol a lean, a TPS filozófia alkalmazása mára általánosan elterjedt, elvárt, szükségszerü.

Magyarország – ahol a lean tudás, tapasztalat  a 2000-es évek elejétöl gyülik. A Budapest Lean Coffee egy olyan kötetlen szakmai fórum, ahol ezt a tudást rendszeresen megoszthatjuk és  tanulhatunk egymástól.

Mi az a Lean Coffee ?

Lean Coffee egy struktúrált keretek között müködö megbeszélés/meeting – jellemzöen egy kávézóban vagy egyéb nyilvánosan elérhetö helyen.  A nap témái nincsenek elöre rögzítve, azokat a meeting elején a  résztvevök együtt  gyüjtik össze, határozzák meg.

A megbeszélésen résztvevök köre nem fix, bárki bármelyik alkalomhoz csatlakozhat. –  egyetemisták, gyakorló szakemberek vagy tanácsadók tudása / tapasztalata mind-mind színesítik a meetingeket. Cél az egymástól tanulás – közös pont a lean menedzsment ill. azon gondolkodás és szemléletmód, melyet a Toyota indított útjára Japánból és napjainkra a versenyképesség és siker egyik záloga szerte a világon.

A Lean Coffee egy országhatárok nélküli megbeszélés forma –  a hasonló keretek között müködö meetingek a világ számtalan nagyvárosában zajlanak, talán éppen ezekben a percekben is San Francisco-tól Stockholmig…

Honnan az ötlet?

Lean Coffee Seattle-böl indult útjára, 2009-ben. Az alapítók – Jim Benson és Jeremy Lightmith – egy olyan csoportot szerettek volna létrehozni, mely a Lean eszközrendszeréröl, a lean alkalmazásáról tud beszélgetni, anélkül hogy egy hagyományos és nehézkesen müködö szervezetet állítsanak fel erre a célra. Egy olyan szakmai csoportot akartak, ahol nem számít más, csak a résztvevök által megfogalmazott tanulni és alkotni akarás.

Hogyan müködik a Lean Coffee?

A Lean Coffee meetingek felépítése nagyon egyszerü. Csak annyira struktúrált amennyire az a következetes és produktív megbeszéléshez szükséges. Nem jobban és nem kevésbé.

1.  “Personal Kanban”  –  meeting struktúra kialakítása

Simple Personal Kanban for Lean CoffeeA felvetett témák rendezéséhez a következö Personal Kanban strúktúrát használjuk: a megbeszélendö témák a bal oldali To discuss; a megbeszélés alatti témák a középsö Discussing; míg a már átbeszélt témák a jobb oldali  Discussed oszlopba kerülnek.Ez adja a megbeszélés struktúráját, vezérvonalát. Ezután fel kell töltenünk a táblánkat az ötletekkel, témajavaslatokkal.

2. Miröl beszéljünk

A Populated Backlog for the Personal KanbanMinden résztvevö tollat és post-it lapokat kap, amikre felírja azokat a témákat melyekröl beszélni szeretne. A feltöltött post-it lapok a “To discuss” oszlopba kerülnek. Lehetöség szerint minél több ötletet gyújtsünk össze!

Amikor már megfelelö számú javaslat van a táblán/asztalon, minden téma rövid ismertetésre kerül  1-2 mondatban az ötletgazda által. Ezek után  mindenki eldöntheti,  mely témára kíván szavazni és beszélgetni.

3. Szavazás

Stockholm Late Night Lean CoffeeMinden résztvevönek 2 szavazata van. Szavazhatsz kétszer ugyanarra a témára, vagy két külön témajavaslatra  is.  A szavazás a post-it megjelölésével (pont, egyéb jelölés elhelyezése) történik, majd a szavazatok alapján kiválasztódnak a témák. És kezdödhet a beszélgetés!

A módszer elönye, hogy egy olyan listánk lesz amelyen mindenki témája szerepel és így valóban mindenki motivált a megbeszélés alatt.

4. Beszélgetés

A beszélgetés megkezdése elött meghatározzuk az idökereteket és  a meeting alatt konzekvensen figyeljük. Ha egy téma túllépi az idökeretet, a résztvevök gyors szavazással döntenek a hosszabbításról, vagy befejezésrül. Íme a szabályok:

vote_signal

Ki a felelöse a Budapest Lean Coffee meetingeknek?

A kezdö lépéseket, a weboldal létrehozását és az elsö rendezvények összehívását a ParLS Kft tette meg, innentöl a résztvevök szervezik, alakítják a fórum müködési kereteit.

Ugorj be egy kávére,  hozd el az ötleted, tapasztalod – legyen a Budapest Lean Coffee a Te meetinged!

szeretettel várunk:

Budapest Lean Coffee_Signo2

 

Ha kérdésed van, várjuk hozzászólásod, vagy írj nekünk! e-mail:parls@parls.hu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Just another Lean Coffee site